انواع مواد توده ای نانوساختار

انواع مواد توده ای نانوساختار
در مقاله «نانوساختارهای صفر، یک و دو بعدی» نانوساختارهای صفر، یک و دو بعدی معرفی شد؛ در این مقاله نانوساختارهای تودهای (بالک) یا با نام دیگر نانوساختارهای سهبعدی معرفی میشود. این نانوساختارها شامل مواد نانوکریستالین، مواد مزومتخلخل و نانوکامپوزیتها، آرایههای روی سطح و نانوساختارهای منظم کریستالی هستند. هدف این مقاله معرفی اجمالی و دستهبندی شده انواع نانوساختارهای تودهای است. بحثهای مفصل درباره سنتز، خواص و کاربردهای هر کدام در مقالات مربوطه خواهد آمد.
این مقاله شامل سرفصلهای زیر است:
1- معرفی
2- نانوکامپوزیتها
3- نانوساختارها بر روی سطح
4- مواد نانوکریستالین
5- مواد نانومتخلخل
6- نانو ساختارهای منظم کریستالی
جمعبندی و نتیجهگیری
1- معرفی
ذکر این نکته لازم است که حتی بعضی محققان نظرشان بر این است که فقط برای مواد سه بعدی نانوساختار نام “نانوساختار” استفاده شود و برای مواد 0 و 1 و 2 بعدی فقط کلمه نانومواد استفاده شود؛ چون در این موارد ساختار معنای خاصی ندارد و خود ماده ابعادش نانومتری است ولی به هر حال کلمه نانوساختار به طور گسترده برای همه نوع نانومواد استفاده میشود و ما نیز در این مقالات کلمه نانوساختار را برای همه ابعادیها استفاده کردهایم.
نانومواد ابعادی (0 و 1 و 2) در هنگام کاربرد از چند حالت خارج نیستند یا درون محیطی (مایع یا جامد) پراکنده شدهاند، یا بر روی سطحی قرار گرفتهاند، یا با نانوماده دیگری ترکیب شدهاند. در حالتی که در محیط مایع پراکنده شده باشند به مجموعه نانومواد و مایع، کلویید گفته میشود. کلوییدها به طور گسترده برای سنتز نانومواد استفاده میشوند و بیشترین استفاده مستقیم را در پزشکی دارند و استفاده مستقیم آن در مهندسی کمتر است. کلوییدها در حالات خاصی میتوانند یک ساختار سه بعدی منظم ایجاد کنند ولی اهمیت آن در مقایسه با دیگر نانوساختارهای سه بعدی به مراتب کمتر است بنابراین در اینجا پوشش داده نمیشود. کریستالهای مایع و بعضی مایسلها نیز گروه دیگری از سه بعدیها در مایع هستند که در صفحات نمایشگر LCD کاربرد دارند. به طور کلی تنوع و اهمیت ساختارهای سه بعدی در مایعات کمتر از جامدات است.
در حالتی که نانومواد ابعادی در یک جامد پراکنده شده باشند، نانوکامپوزیتها را میسازند که یکی از نانوساختارهای پُراهمیت بوده و حتی امروزه کاربردهای صنعتی فراوانی دارد. محیط پراکندگی می تواند پلیمر، سرامیک یا فلزات باشند و جنس نانومواد نیز میتواند هر کدام از این موارد باشد. شکل 1 یک نمونه نانوکامپوزیت را نشان میدهد.
نانوکامپوزیتهای با زمینه پلیمری پیشتازترین نانوکامپوزیتها در زمینه کاربردی و صنعتی هستند. نانوکامپوزیتها در واقع خواص ماده زمینه را بهینه میکنند. این خواص میتواند الکتریکی، مغناطیسی، مکانیکی، پزشکی و … باشد. البته کاربردهای مکانیکی و خواص شیمی-فیزیکی مثل نفوذپذیری و … در نانوکامپوزیتها اهمیت زیادی دارد و خواص دیگر در درجه بعدی اهمیت قرار میگیرد. اهمیت نانوکامپوزیتها به حدی است که بیان مطالب مربوط به آن در این مقاله امکانپذیر نیست.
3- نانوساختارها بر روی سطح
نانوساختارها در حالتی دیگر میتوانند روی سطح قرار بگیرند. این نانوساختارها تقریباً نام خاصی ندارند. شکل 2 قرارگیری نانوساختارهای صفر و یک بعدی را بر روی سطح نشان میدهد. نانوساختارهای دو بعدی غالباً فقط به شکل لایه نازک بر روی سطح قرار می گیرند و تا جایی که نگارنده میداند نانوصفحات و نانوورقها به شکل دیگری بر روی سطح قرار نمیگیرند.


4- مواد نانوکریستالین
گروه دیگری از نانومواد سه بعدی مواد نانوکریستالین یا مواد نانودانهای هستند. در این مواد ابعاد دانهها در محدوده نانومتری است. منظور از دانه چیست؟ در این باره در بخش بلورشناسی توضیحاتی ارایه شده است اما توضیح مختصری نیز اینجا ارائه میشود. میدانیم تمامی مواد از اتمها و یونها تشکیل شدهاند و همه مواد (غیر از مواد آمورف) نظم اتمی (نظم کریستالی) مشخصی دارند؛ مثال سادهاش نمک طعام با فرمول NaCl است که وقتی مشاهده میشود شکل بلوری آن (همانند شکل 4 قسمت a) مشخص است، البته ممکن است بلورها ریز باشند و به راحتی قابل دیدن نباشند. این شکل بلوری حکایت از نظم درونی دارد؛ یعنی شکل بلوری به نظم اتمی یا یونی بستگی دارد. در شکل 4 بلور نمک و ساختار آن نمایش داده شده است. شکل a ذرات بلور نمک را که نشان میدهد و شکلهای b و c به ترتیب ساختار یونی نمک و ساختار اتمی یک فلز مثل طلا، نقره و مس را نمایش میدهد.


اگر مواد دارای دانه باشند به آنها مواد پلی کریستالین گویند. اگر در مواد پلی کریستال ابعاد دانهها در محدوده نانومتری قرار داشته باشد به آنها مواد نانوکریستالین گفته میشود. مواد نانوکریستال در شکل بالک آن بیشتر به دلیل خواص مکانیکی و تا حدودی شیمی فیزیکی و ساخت قطعه کاربرد دارند.
دانهبندی نه تنها در مواد با ابعاد بزرگ (بالک)، بلکه در نانومواد ابعادی (صفر، یک و دو بعدی) هم وجود دارد. مثلاً در صفر بعدیها هر نانوذره خود میتواند از تعدادی دانه تشکیل شده باشد. درباره علت و چگونگی تشکیل دانهها، مشابهتها، ارتباطات و تفاوتهای ابعاد دانه و ابعاد ذره در سنتز و آنالیز XRD، تعریف و اهمیت مرزدانهها و … مطالب مهمی در مقالات مواد نانوکریستالین و … آورده میشود.
سنتز نانومواد ابعادی تک دانه (تک کریستال) اگر چه از سنتز تک کریستال مواد تودهای به دلیل ابعاد کوچکتر راحتتر است، ولی باز هم از سنتز نانومواد ابعادی پلی کریستال سختتر است. به عنوان یک اصل برای استفاده از صفر بعدیها، یک بعدیها و دو بعدیهایی (مثل نانوصفحه و نانوورق)، حالت تک کریستال بهتر است ولی بسته به کاربرد، حساسیت روی این موضوع متفاوت است؛ به طور مثال در الکترونیک و اپیتیک حساسیت بیشتری در این زمینه وجود دارد.
برای لایههای نازک (یک نوع دیگر از دو بعدیها) نیز همان مطالب بیان شده در بالا صدق میکند ولی در اینجا حتی موارد زیادی وجود دارد که لازم است ماده پلی کریستال باشد؛ به طوری که در خیلی موارد مثل حافظه مغناطیسی و حسگرهای گازی، دی الکتریکها و خیلی خواص مکانیکی و … لازم است که لایه نازک نانوکریستالین باشد. لایههای نازک تک کریستال نیز کاربردهای فراوان خاص خود را دارند. موارد زیادی نیز وجود دارد که گرچه تک کریستال بهتر است ولی الزام شدیدی بر تک کریستال بودن ماده نیست.
دسته دیگری از نانوساختارهای بالک آنهایی هستند که خود ماده تودهای است ولی دارای تخلخلهایی در محدوده نانومتری است. مواد متخلخل تنوع ساختاری فراوان و اهمیت و کاربرد گستردهای دارند. اندازه حفرات در مواد متخلخل بسیار مهم است؛ بر اساس تعریف آیوپاک به موادی که ابعاد تخلخلها بین 2 تا 50 نانومتر باشد مواد مزومتخلخل (Mesoporous) گفته میشود. شکل 6 تصویر میکروسکوپی یک ماده متخلخل را نشان میدهد. اگر تخلخلها زیر 2 نانومتر باشد ماده میکرومتخلخل و اگر بزرگتر از 50 نانومتر باشد ماده را ماکرومتخلخل مینامند. با توجه به این تعریف مواد نانومتخلخل به مزومتخلخلها نزدیکتر هستند ولی تا حدودی دو نوع دیگر را هم شامل میشوند. در این بخش مختصری درباره مواد متخلخل بیان شده است و مباحث کاملتر در مجموعه مقالات نانوساختارهای متخلخل در سایت آموزش وجود دارد.

زئولیتها دسته دیگری از مهمترین مواد متخلخل با ترکیب آلومینوسیلیکاته (ترکیب اکسید سیلیسیوم-آلومینیوم) هستند که در طبیعت نیز انواع مختلفی از آن به وفور یافت میشوند. این مواد در دسته میکرومتخلخلها قرار میگیرند ولی تحقیقات فراوانی برای ساخت مواد مزومتخلخل از آنها نیز وجود دارد. تخلخل در این مواد، همان گونه که در شکل 7 دیده میشود، به دلیل ساختار اتمی (ساختار بلوری) است. دسته دیگری از مواد میکرومتخلخل چارچوبهای آلی-فلزی است که به نسبت زئولیتها جدیدترند. در این مواد میتوان سایز تخلخل را بهتر از زئولیتها تنطیم کرد. البته هر کدام از این دو کاربردهای خاص خود را دارند. هر دو گرچه در گروه میکرومتخلخلها هستند ولی در حوزه فناوری نانو قرار میگیرند.


یکی دیگر از کاربردهای نانومتخلخلها مربوط به ذخیرهسازی مواد یا نقش حملکننده آنها به دلیل وجود حفرههاست. مثلاً زئولیتها مواد شیمیایی مرتبط با کود را در حفرات خود ذخیره میکنند و به تدریج و متناظر با نیاز گیاه آزاد میکنند، در حالی که اگر کودها به شکل معمولی به خاک اضافه شوند ممکن است توسط جریان آب و مانند آن شستشو شده و دیگر برای گیاه در دسترس نباشند. مثالی از کاربردها به عنوان حامل این است که چون در حالت معمولی احتمال از بین رفتن دارو قبل از رسیدن به بافت مورد نظر وجود دارد، داروها را درون حفرات MCM ذخیره کرده و به بافت مورد نظر میرسانند و از این طریق دارو از تأثیرات محیط بدن در امان میماند. یا به دلیل وجود حفرات و سطح ویژه بالا در چارچوبهای آلی-فلزی میتوان هیدروژن را، که سوخت آینده است، ذخیره کرد.
بعضی کاربردها به سایز حفرات و نقش آنها در جداسازی ارتباط دارد. در این حالت میتوان برای مواد نانومتخلخل نقشی مشابه غربال یا الک را قائل شد. از اینرو مواد متخلخل بسته به سایز تخلخلها در مراحل مختلف فیلتراسیون آب استفاده میشوند، یا در جداسازی گازها و دیگر مواد، میتوان از مواد متخلخل استفاده کرد. یا در کاتالیستها نیاز است که انتخابپذیری وجود داشته باشد و در این مورد، سایز حفرات به بعضی مولکولها اجازه عبور داده و شرایط انجام واکنش کاتالیستی را فراهم میکند، در حالی که بعضی مولکولها را از حفرات عبور نمیدهد.
تخلخلها به دو دسته باز و بسته تقسیمبندی میشوند. تخلخلهای باز به سطح ماده راه دارند، در حالی که در تخلخلهای بسته چنین نیست. تخلخلهای بسته کاربردهای کمتری دارند و هرچند کاربردهای قبلی را ندارند ولی میتوانند به عنوان مثال موجب سبکی ماده و کاهش وزن آن شوند یا در تغییر انتقال و هدایت صوت و نور نقش داشته باشند. آئروژلها موادی هستند که به دلیل این ویژگیها، در کاربردهایی همچون سبکی، عایق حرارتی و صوتی و … مورد استفاده قرار میگیرند.
تا به حال فرضمان بر این بود که مواد متخلخل بالک بوده ولی دارای تخلخلهای نانومتری (در محدوده نانو) هستند. اما غیر از این حالت بالک، برای مواد متخلخل چند حالت دیگر نیز متصور است؛ یکی اینکه انواع مواد متخلخل شرح داده شده در بالا، ابعادشان در محدود نانو و به فرم یکی از نانومواد ابعادی (0 و 1و 2) باشند، مثلاً در شکل 9 نانومواد زئولیتی و سیلیکای متخلخل نمایش داده شده که علاوه بر تخلخل نانومتری، ابعادشان نیز نانومتری است. حسن این حالت این است که سطح افزایش مییابد و مسافت نفوذ کمتر میشود.



یک حالت دیگر از نانوساختارهای بالک، حالتی است که این نانوساختارها با اجزای سازندهای از نانومواد ابعادی (خصوصاً صفر بعدیها) به شکل منظم تشکیل میشوند. در این حالت منظم ساختار مشابه یکی از شبکههای کریستالی است؛ شکل 12 برای مشخص کردن این مطلب آورده شده است. شکل a ، یک شماتیک از این نوع ساختارها را نشان میدهد، شکل b اجتماع منظم نانوذرات به فرم ساختار کریستالی FCC را نشان میدهد؛ به این نوع ساختارها کریستالهای کلوییدی میگویند و در فوتونیک ( نور) کاربرد زیادی دارند. در c و d دو نوع ساختار کریستالی تشکیل شده از فولرین نشان داده شده است. مشاهده میشود که در c فولرینها یک ساختار FCC و در d یک ساختار BCC همراه با اتم سزیم ساختهاند. این گروه نانوساختارها در مقایسه با انواع نانوساختارهای دیگر این مقاله اهمیت و کاربردهای کمتری دارند و بیشتر تحقیقاتی هستند.

در این مقاله به صورت کلی مواد نانوساختار معروف مثل مواد نانوکریستالین، مواد نانومتخلخل، و نانوکامپوزیتها معرفی شد. همچنین نانوساختارهای دیگری همچون آرایههای روی سطح و ساختارهای منظم کریستالی بیان شد. مشخص شد که خیلی از این موارد میتوانند با هم و با نانومواد ابعادی ترکیب شوند و نانوساختارهای پیچیدهتری را متناظر با کاربرد موردنظر ایجاد کنند، یا اینکه یک نانوساختار تودهای یا ابعادی به طور همزمان در چند گروه قرار داشته باشد. به طور مثال مشخص شد که الزامی ندارد یک ماده نانومتخلخل نانوکریستال نباشد یا آرایه روی سطح یک ساختار منظم کریستالی نشود.
منابـــع و مراجــــع