ميکروسکوپ تونلزني روبشي اسپين قطبیده – (بخش دوم)

میکروسکوپ تونلزنی روبشی بهعنوان اولین عضو از خانواده میکروسکوپی پروبی روبشی، به دلیل ابعاد بسيار کوچک سوزن، ميتواند کوچکترين پستي و بلندي موجود در سطح را (در حد نانومتر) حس کند. با توسعه روشهای شناسایی نانوساختارها، همواره یکی از اهداف اصلی افزایش توان تفکیک این میکروسکوپ برای بررسی ساختارهای کوچکتر و همچنین شناسایی نانوساختارهای مغناطیسی بوده است. به این منظور، در سالهای اخیر میکروسکوپ تونلزنی روبشی اسپین قطبیده به ابزاری قدرتمند برای بررسی ساختارهای مغناطیسی در مقیاس نانومتر تبدیل شدهاست. میکروسکوپ تونلزنی روبشی اسپین قطبیده به تکمیل مطالعات مغناطیسی در مقیاس نانومتر کمک میکند.
این مقاله شامل سرفصل های زیر است:
2- دستگاه وری
3- کاربردهای میکروسکوپ الکترونی روبشی اسپین پلاریزه
4- نتیجهگیری
برای تهیه تصویر مؤلفه خارج از سطح پلاریزاسیون اسپین، یک سوزن نوکتیز استفاده میشود. نمای این حالت در شکل (1-الف) نشان داده شدهاست. میدان مغناطیسی تناوبی که با سیمپیچ القاء میشود، برای معکوس کردن کامل مغناطیس سوزن به اندازه کافی بزرگ است. در سوزن، جهت مغناطیس بهعلت ناهمسانگردی بزرگ همواره در طول محور سوزن قرار دارد. بنابراین، در نوک سوزن جاییکه تونلزنی روی میدهد، مغناطیس عمود بر سطح نمونه است.
برای تهیه تصویر از مؤلفه درون سطح پلاریزاسیون اسپین نمونه، از یک حلقه که نمای آن در شکل (1-ب) نشان داده شدهاست، بهعنوان الکترود STM استفاده میشود. میدان مغناطیسی سیمپیچ جریان را در حلقهای که بین دو ساختار مغناطیسی دایرهای قرار دارد، عوض میکند.
در پایین حلقه، مغناطیس مماس بر حلقه یعنی در سطح صفحه قرار دارد. با انتخاب صفحهای که حلقه در آن جهتگیری میکند، جهت مغناطیس حلقه تعیین میشود؛ بنابراین، جهت حساسیت در سطح صفحه برای سیگنال اسپین اندازهگیری شده، معلوم میشود.

شکل (2) چگونگی ساخت آزمایشگاهی الکترودهای STM را نشان میدهد. سوزنهای STM برای ثبت مؤلفه خارج از سطح پلاریزاسیون اسپین (شکل (2-الف)) با اسیدشویی الکتروشیمیایی سیمهای CoFeSiB نازک با قطر µmا130، تهیه میشوند.
مخلوط رقیقی از HCl و HF بهعنوان معرف اسیدشویی استفاده میشود که در طول فرآیند اسیدشویی با استفاده از کشش سطحی بهصورت یک غشاء نازک در حلقه Pt پخش میشود.
مقدار pH بهگونهای تنظیم میشود که از تشکیل سیلیکا از Si موجود در سیم آمورف جلوگیری شود. استفاده از جریانهای ضعیف اسیدشویی در حد µA 250، باعث بهوجود آمدن سوزنهای نوکتیزی با زاویه مخروطی بین °8 تا °15 میشود (پایین، شکل (2-الف)).
بهدلیل ناهمسانگردی بزرگ، مغناطیس سوزن در راستای محور سوزن است. سوزنهای مغناطیسی در یک محور غیرمغناطیسی که دور آن یک سیمپیچ پیچیده شده، نصب میشود. در طول عوض شدن جریان در سوزن، الاستیسیته مغناطیسی ایجاد شده در دیوارههای محدوده، به اندازه کافی کوچک است و این اطمینان را حاصل میکند که تقریباً تمام ارتعاشات مکانیکی متوقف شده اند.
با شبیه سازی میکرومغناطیسی دقیق فرآیند عوض شدن جریان سوزن، الاستیسیته مغناطیسی مورد انتظار کمتر از mا14-10 برآورد میشود، بدین معنی که این مقدار به آزمایش ارتباط نمییابد.
برای تهیه تصویر از یک مؤلفه درون سطح پلاریزاسیون اسپین، الکترودهای حلقهای شکل STM از جنس CoFeSiB استفاده میشود.
شکل (2-ب) تصویر حلقهای با قطر خارجی در حدود mmا2 و ضخامت µmا25 را نشان میدهد. حلقهها از ورق نازک CoFeSiB بهصورت الکتروشیمیایی اسیدشویی شدند. سیمپیچی پیچیده شده دور حلقه در شکل (2-ب) قابل مشاهده است. با انتخاب جهت حلقه، جهت حساسیت در سطح صفحه تعیین میشود. محیط بیرونی حلقهها جلا داده میشوند تا حتی زبری که با اسیدشویی ایجاد شدهاست نیز برطرف شود. بعد از جلا دادن، محیط بیرونی نرم و دارای حداقل تراسهای بر جای مانده از جلادهی است (پایین، شکل (2-ب)). با وجودیکه الکترودهای حلقههای استفاده شده در STM تیز نیستند ولی توان تفکیک جانبی زیر nmا1 بهدست میآید.
به احتمال زیاد نانوسوزنهایی در نوک آن وجود دارد که چنین توان تفکیک جانبی بالایی را بهوجود آورده است.
برای بهدست آوردن کنتراست اسپین، لازم است الکترودهای STM بهصورت همزمان بهوسیله اسپری کردن Ar تمیز شوند.
این کنتراست میتواند با روکش کردن الکترودهای CoFeSiB با چندین لایه از Fe افزایش یابد.

یکی از کاربردهای ميکروسکوپ SP-STM بررسی سطوح ترکیبات آنتیفرومغناطیس است. در این جا بیشتر، ویژگیهای توپوگرافی آنتیفرومغناطیسها مورد توجه است. ترکیب در یک ماده آنتیفرومغناطیس بهصورت لایهای است. Cr (001) نمونهای از یک ماده آنتی فرومغناطیس لایه است که روی Fe (001) بهعنوان پایه رشد یافته و هر دو پلاریزاسیون اسپین در صفحه را نشان میدهند.Cr (001) یک آنتیفرومغناطیس است. Cr میتواند بهطور پراکنده روی Fe (001) رشد کند و یک پلاریزاسیون اسپین در صفحه همراستا با پایه زیرین را بهوجود آورد [15]. در این مطالعه از الکترودهای حلقهای که در راستای محور رشد جهتگیری کردهاند برای تهیه تصویر سطح آنتیفرومغناطیس استفاده شدهاست. شکل (3-الف) توپوگرافی لایه نازک Cr را نشان میدهد. همانطور که انتظار میرود، تصویر Sp-STM که بهصورت همزمان ثبت شدهاست نظم آنتیفرومغناطیسی تراسها را نشان میدهد (شکل (3-ب)) .

یکی از کاربردهای میکروسکوپ تونلزنی روبشی اسپین پلاریزه، بررسی نانوساختارهای مغناطیسی است. در بخش زیر نانوساختارهای Co و Fe روی Cu (111) شرح داده شدهاست.
در این مطالعه لایهای با ارتفاع دو اتم (BLH) Co، Fe و جزیرههایی که از Co تشکیل شده و جزیرههایی از کروم که دارای اثراتی از Fe است (Fe/Co) و روی Cu (111) نشانده شدهاست، مورد بررسی قرار گرفتند.
شکل (4-الف) نمای فرآیند آمادهسازی نمونه را نشان میدهد. این فرآیند (3) نوع جزیره BLH را ایجاد میکند که نمای آن در شکل (4-ب) نشان داده شدهاست: همانطور که در شکل (4-ج) نشان داده شدهاست، ابتدا رسوبدهی یک لایه تکی Co در دمای اتاق باعث بهوجود آمدن جزیرههای Co میشود. سپس این جزیرههای Co با ارتفاع Å4~ به کمک تصویر STM در حالت جریان ثابت، مشخص میشوند.
این جزیره ها دارای ابعاد جانبی 5 تا nmا30 هستند
رسوب گذاری پیدرپی نخستین تکلایههای Co (MLا0/24) و سپس Fe (MLا0/28) در دمای اتاق، دو نوع جزیره را بهوجود میآورد که در شکل (4-د) نشان داده شدهاست:
در این بررسی Sp-STM و نیز STS برای هر سه نوع جزیره و روی جزیرههای تکی اجرا شد.
شکل (4-الف) به بررسی نانوجزیرههای Co روی Cu (111) به روش میکروسکوپ تونلزنی روبشی اسپین قطبیده پرداخته است.
مطابق این شکل، تصویر STM جزیرههای BLH از جنس Fe/Co روی Cu (111) مشاهده میشوند.
بخش هسته جزیرهها که از جنس کبالت است، بهوسیله خطوط نقطهچین محصور شده و با شمارههای (1) و (2) مشخص شدهاست.
بخشهایی که با خطوط متقاطع مشخص شدهاند، نواحی را که در آنها اندازهگیری dI/dV انجام شدهاست را مشخص میکند. بررسیهای Sp-STM با استفاده از سوزنهایی از جنس تنگستن و با روکش آهن که در میدان مغناطیسی خارجی µ0H تهیه شده، انجام میشود.
نمای مراحل آمادهسازی این سوزنها در شکل (4-ب) نشان داده شدهاست. دمای مناسب برای تهیه سوزنها Kا10 است.
شکل (4-الف) طیف STS بهدست آمده در مرکز هسته Co در ناحیه (1) را نشان میدهد.
محدوده این اندازهگیری در شکل (4-ب) و با رنگ قرمز مشخص شدهاست. این طیف با تغییر µ0H در راستای سطح نرمال بهدست میآید.
طیف STS در همه میدانها حالت تیز 3dz2 را نشان میدهد که به حالت الکترونی Co در محدوده Vا0/3- = Vb مربوط میشود که با پیکان تیره عمودی نشان داده شدهاست.
شکل و بزرگی طیف با تغییر میدان مغناطیسی تغییر میکند. در این میان ولتاژ بایاس Vا0/87- = Vb بهعنوان ولتاژی که تغییرات وابسته میدان به سیگنال dI/dV کاملاً مشهود و واضح است، معین شد.
همچنین از شکل (4-د) میتوان دریافت که پسماند مغناطیسی dI/dV از مقدار dI/dV در Vا0/87- = Vb قابل دستیابی است.
حلقه پسماند مغناطیسی شامل منحنیهایی به شکل پروانه است که نسبت به محور عمودی دارای حالتی است که آن را تقریباً متقارن نشان میدهد.
افت ناگهانی سیگنال در حدود Tا1/6± نشاندهنده تغییر جهت مغناطیسی در هسته Co است. تغییرات تدریجی سیگنال dI/dV در محدوده میدان Hsw، بر این نکته دلالت میکند که مؤلفه خارج از سطح مغناطیس سوزن با میدان خارجی تغییر میکند.

هدف اصلی این مقاله، مطالعه میکروسکوپ تونلزنی روبشی اسپین قطبیده برای مطالعه خواص مغناطیسی است. با پیشرفت روشهای شناسایی نانوساختارها، همواره بررسی ساختارهای کوچکتر و همچنین شناسایی نانوساختارهای مغناطیسی بسیار مورد توجه بوده است.
میکروسکوپ تونلزنی روبشی اسپین قطبیده یکی از کاربردهای خاص میکروسکوپ تونلزنی روبشی است. این روش چشمانداز جدیدی را به روی فرآیندهای مغناطیسی گشوده و درک این مفاهیم را آسان ساخته است. در این روش با مغناطیسی کردن سوزن STM شانس الکترونهایی که دارای اسپین موافق با سوزن هستند، برای شرکت در جریان تونلی افزایش مییابد. این روش بهدلیل این که میتواند اطلاعات دقیقی درباره پدیدههای مغناطیسی مواد بهویژه در مقیاس اتمی تهیه کند، بهعنوان وسیلهای قدرتمند برای بررسی ساختارهای مغناطیسی در مقیاس نانومتر شناخته شدهاست.