فواید پیادهسازی استاندارد ایزو 9001 در آزمایشگاههای انجام آزمون

در سالهاي اخیر، پیادهسازی استاندارد ISO 9001 در آزمایشگاههای انجام آزمون، مورد توجه معدودی از این مراکز قرار گرفته است. بعضی از مراکز خدماتی مانند آزمایشگاهها با توجه به سطح تحصیلات بالای پرسنل و تجهیزات گران قیمتی که دارند و همچنين نبودن رقابت زیاد در این حوزه کاری تخصصی، تا به حال نیاز بسیار کمی به پیادهسازی این استانداردها احساس میکردهاند. با اين وجود، اهمیت فراوان نتایج آزمونهای آزمایشگاهی برای انجام سرمایهگذاری در سایر بخشها باعث شده که این سازمانها به استانداردهای مدیریت کیفیت روی خوش نشان دهند. در این مقاله سعي شدهاست دلایل مفید بودن پیادهسازی استاندارد ISO 9001 در آزمایشگاهها و همچنين مزایای آن شرح داده شود.
این مقاله شامل سرفصلهای زیر است:
1- مقدمه
2- مزایای استقرار استاندارد ISO9001 در مراکز آزمایشگاهی
نتیجه گیری
1- مقدمه
پيادهسازي استاندارد مدیریت كيفيت در آزمايشگاهها
آزمایشگاهها و مراکز انجام آزمون، به نوعی در زمره پیمانکاران فرعی برای سازندگان یا ارایه دهندگان خدمت و محصول محسوب میگردند و عملکرد آنها در کیفیت محصول یا خدمت نهایی عرضه کنندگان موثر است؛ بنابراین به منظور تضمین کیفیت محصول یا خدمت، سازمان عرضه کنندة آن ها این دسته از پیمانکاران باید به لحاظ صلاحیت و اعتبار مورد ارزیابی و طبقه بندی قرار بگیرند و سپس از ایشان خدمات دريافت شود [4]. استانداردISO/IEC 17025 بر مبنای فرایندهای آزمایشگاههای انجام آزمون، نمونهبرداری و کالیبراسیون تدوین شدهاست و همه جنبههای مربوط به انجام آزمون در آزمایشگاه را لحاظ میکند تا حقوق مشتری که به عنوان اطمینان او از صحت و دقت پاسخها تعبیر شدهاست؛ رعایت شود. چند سالی بیشتر از تدوین و تصویب این استاندارد بینالمللی نمیگذرد و کاملترین سندی است که درباره مدیریت و کیفیت آزمایشگاهها وجود دارد. این استاندارد، همه جزییات مربوط به انجام دقیق و صحیح هر آزمون را به دو بخش فنی و سیستمی تقسیم کرده است. بخش فنی آن به الزامات فنی آزمایشگاه، شامل کالیبراسیون دستگاهها، شرایط محیطی، روش انجام آزمون و غيره میپردازد و بخش سیستمی، الزامات فنی را در چارچوب یک سیستم مدیریت کیفیت منطبق بر استاندارد ISO 9001 ارایه میدهد. به همین علت با وجود آنکه یک الزام نیست توصیه میشود ابتدا در آزمایشگاه استاندارد ISO 9001 پیادهسازی و جاري شود و سپس براي کسب اعتبارنامة ISO/IEC 17025 اقدام شود. بهويژه آنکه بخش سیستمی ISO/IEC 17025 انطباق کاملی بر الزامات ISO 9001 دارد و اگر آزمایشگاهی ISO/IEC 17025 را استقرار دهد عملا ISO 9001 را نیز مستقر کرده است. پس میتوان پیادهسازی ISO 9001 را مقدمه مناسبی برای استقرار ISO/IEC 17025 به حساب آورد.
طی دو دهه اخیر، شرایط فعالیت در سازمانها و صنایع پیشرفته تغییرات اساسی کرده است که این تغییرات را میتوان در بعد تکنولوژی، شرایط بازار و خواستههای مشتری جا داد. فعالیت در محیطی که تغییر و عدم اطمینان از ویژگیهای اصلی آن است؛ نيازمند پذیرش تغییرات و ایجاد و بهبود در انعطافپذیری و پاسخگویی است [5]. امروزه در عرصه جهانی، داشتن گواهی استاندارد و رعایت آن در هر زمینهای الزامی شدهاست و در بازارهای جهانی نيز بدون هیچ ارفاقی، کالا و خدمات غیر استاندارد، از چرخه استفاده مصرف کنندگان خارج میشود. در واقع استانداردها شامل هر مقولهای شدهاند؛ از آموزش در دانشگاهها تا رفتارهای اجتماعی و غيره در این میان استانداردهای مدیریت کیفیت، نقش و جایگاه ویژهای دارند. این استانداردها به جز نوع کار انجام گرفته در هر سازمان، به چگونگي انجام کار و ایجاد مستندات و ارتباط درون سازمانی و همچنين چارچوب فعالیتی که بر اساس آن سازمان تاسیس شده اهمیت میدهند و ضمن ایجاد ساختاري مشخص در سازمان و کمک به تقسیم وظایف، حفظ و بهبود دانش و تجربه کاری را ممکن میسازند. استانداردهای مدیریت کیفیت مختلفي در زمینههای تخصصی وجود دارد. به عنوان نمونه، ISO/IEC 27001 در زمینه مدیریت امنیت اطلاعات و یا ISO/IEC17020 برای سازمانهای بازرسي و ISO/IEC17025 به منظور انجام صحیح و دقیق فرايندهاي انجام آزمونها در آزمایشگاهها تدوین شدهاند.
استانداردISO 9001 قدیمیترین و معروفترین استاندارد مدیریت کیفیتی است که در ایران شناخته مي شود و امروزه در بيشتر سازمانها، پیادهسازی این استاندارد و استانداردهای ISO14001 (در زمينه محیط زیست) و OHSAS18001 (استاندارد مدیریت سیستم ایمنی و بهداشت) از الزامات فعاليت به حساب میآیند و کمتر شرکت، کارخانه و حتی در بعضی مواقع فروشگاهی بدون پیادهسازی این استانداردها قابل تصور است. تأييد پیادهسازی استانداردی مانند ISO 9001 در هر سازمان، با ارايه گواهی مربوطه قابل اثبات است. اين گواهي، توسط سازمانهای صادركنندة گواهينامه كيفيت صادر میگردد. CBهای مختلفی در ایران فعال هستند. این طیف متنوع از یک نوع سازمان خاص (CB) که قرار است به بحث مدیریت کیفیت بپردازند، با سطوح کیفیتی گوناگونی فعالیت میکنند. دلیل تفاوت سطح کیفیت این سازمانها نیز بسیار واضح است. استانداردهای مدیریت کیفیت، ابزاری در دست مدیران ارشد سازمانها هستند كه مانند کاربران یک نرمافزار که میتوانند يا تنها به خاطر داشتن آن برنامه فخر بفروشند؛ یا در حد نیاز از آن استفاده کنند و این تفاوت دیدگاه مدیران، باعث تفاوت عملکرد CBهای مختلف شدهاست.
درباره استانداردهایی مانند ISO/IEC17025 اوضاع متفاوت است. اگرچه این استاندارد نیز ابزاری در دست مدیر ارشد است و اثربخشی آن در آزمایشگاه به دیدگاه او وابسته است اما اعتبارنامه آن توسط سازمانهای اعتباردهنده صادر میگردد. در واقع این سازمانها صلاحیت CB ها را نیز تعیین میکنند. ISO 9001 استانداردی است که سازمان، انطباق فعالیتهایش بر آنرا اثبات میکند اما در ارزیابی آزمایشگاه، باید صلاحیت آن در انجام صحیح و دقیق آزمونها منطبق بر الزامات ISO/IEC17025 نيز ثابت شود و شاید به همین دلیل است که پیادهسازی آن کار بسیار سختی است.
در هنگام پیادهسازی استاندارد ISO/IEC17025 در آزمایشگاه، پرسنل احساس میکنند لازم است مباحث فنی که حوزه تجربه و کارکرد ایشان است را به قالبی غریبه و ناآشنا درآورند بنابراين ناخودآگاه در برابر آن مقاومت نشان خواهند داد.
اغلب برنامه های کیفیت به دو دلیل شکست می خورند سامانهای دارند بدون انگیزه و یا انگیزهای بدون سامانه [6] و این خود دلیلی است بر اولویت داشتن استقرار استانداردی که تنها به بحث سیستمی میپردازد و باعث میشود پرسنل بدون هرگونه احساس ناامنی شغلی، بتوانند با فرایندهای سیستمهای مدیریت کیفیت آشنا شده، حتی از منافع آن بهرهمند شوند. همچنین پیادهسازی استاندارد مذکور باعث میشود سازمان با هزینه بسیار کمتری از هزینههای گزاف استقرارISO/IEC 17025 یک ممیزی جدی را تجربه کند که باعث کاهش استرس کارکنان در مقابل سایر ارزیابیها و رفع بسیاری از نقاط ضعف سازمان میشود. حتی اگر یک آزمایشگاه فقط ISO 9001 را استقرار دهد منافع بیشماری به دست خواهد آورد، هرچند در بلند مدت عدم استقرار ISO/IEC 17025 برای هر آزمایشگاه،باعث حذف آن از عرصه رقابت خواهد شد.
2- مزایای استقرار استاندارد ISO9001 در مراکز آزمایشگاهی
- مستندسازی و نگهداری سوابق و حفظ دانستهها
- آموزش
- شرایط محیطی مناسب
- خرید کالا و خدمات و استفاده از پیمان
کاران فرعی
- انجام ممیزی، رفع موارد نامنطبق، انجام اقدامات اصلاحی و پیش
گیرانه
نتیجه گیری:
منابـــع و مراجــــع