کاربردهای اتصالات نانوالکترونیکی 1

این مقاله شامل سرفصلهای زیر است:
1- مقدمه
2- دیودهای یکسوکننده
3- سلولهای خورشیدی (دیودهای نوری)
4- دیودهای ساطعکننده نور
نتیجهگیری
1- مقدمه
از بین کاربردهای گسترده اتصالات یادشده در قطعات الکترونیکی و نانوالکترونیکی میتوان به دیودهای یکسوکننده، سلولهای خورشیدی (photodiods)، دیودهای ساطعکننده نور (LEDs) و ترانزیستورها اشاره کرد. در این مقاله به بررسی و تشریح این کاربردها و مبنای عملکرد آنها پرداخته خواهد شد.
2- دیودهای یکسوکننده

یکسوکنندههای ایدهآل مبتنی بر نیمههادی (اتصالات p-n)، در برابر بایاس مستقیم، مقاومت صفر و در برابر بایاس معکوس، مقاومت بینهایت (از ولتاژ صفر تا ولتاژ شکست) از خود نشان میدهند. اما در عمل، دیودهای نیمههادی ایدهآل نیستند. در حالت بایاس مستقیم، دیود نیمههادی تا یک ولتاژ خاصی که به آن ولتاژ روشن شدن (turn on) یا ولتاژ cut-in میگویند، نارسانا است و با افزایش ولتاژ بیش از این مقدار بحرانی، رفتار رسانا از خود نشان میدهد. در این حالت نیز جریان با ولتاژ، رابطه خطی دارد و شیب آن، مقاومت اتصال را نشان میدهد. این درحالی است که در حالت ایدهآل، رابطه جریان و ولتاژ مستقیم و به صورت نمایی است. همچنین در حالت بایاس معکوس (در ولتاژهای کمتر از ولتاژ شکست)، مقداری جریان موسوم به «جریان نشتی» (leakage current) وجود دارد که مقدار آن قابل توجه است.
یکی از تفاوتهای مهم دیود شاتکی و p-n، زمان بازیابی معکوس (reverse recovery time, trr) است. trr مدت زمانی است که دیود از حالت رسانا به حالت نارسانا تغییر میکند. در دیودهای p-n، این مدت زمان از چندین میکروثانیه تا 100 نانوثانیه (در دیودهای سریع) است. در مقابل، دیودهای شاتکی زمانی برای بازیابی نیاز ندارند، زیرا بازیابی برای آنها موضوعیت ندارد. در واقع، در دیود شاتکی لایه تهی ایجاد نمیشود.
امروزه با پیشرفتهای بهدست آمده در حوزه نانوالکترونیک، تعداد بسیار زیادی نانودیود مبتنی بر اتصالات مختلف توسعه یافته است. از مهمترین این اتصالات میتوان به «اتصال بین هتروساختارهای مبتنی بر نانولوله کربنی»، «نانوسیمهای سیلیکونی نوع p وn» و «اتصالات بین نوک پروب فلزی STM و سطح نیمههادی» اشاره کرد. برای نمونه میتوان اتصالات p-n را بر پایه نانولوله کربنی ساخت. نانولولههای کربنی بسته به ساختار خود میتوانند رفتار فلزی و نیمهرسانایی از خود نشان دهند. همچنین میتوان با اضافه کردن عناصر ناخالصی مانند آنچه در نیمههادیهای متداول اتفاق میافتد، نانولوله کربنی نیمههادی را به نوع p یا n تبدیل کرد. لذا با ترکیب این دو میتوان نانودیود p-n مبتنی بر نانولوله کربنی تولید کرد. شکل 2 شمایی از این نوع نانودیود و نمودارهای جریان-ولتاژ مربوط به آن را نشان میدهد.

با کوچک کردن گیتهای اتصال، میتوان از نانولوله کربنی منفرد برای ساخت اتصالات p-n و دیودهای مبتنی بر آنها استفاده کرد. شکل 3 نمودار ولتاژ-جریان دیود مبتنی بر نانولوله کربنی منفرد را نشان میدهد.

بهطور نظری، در نانودیودهای شاتکی، ضخامت مانع پتانسیل، تابعی از اندازه دیود است. لذا با کاهش ابعاد دیود به مقیاس نانومتری، اندازه ضخامت مانع نیز کاهش یافته و سهم تونلزنی در هدایت الکتریسیته بیشتر میشود. همچنین با کوچک شدن اندازه دیود، نمودار جریان-ولتاژ دیود مانند شکل 4 تغییر میکند. در واقع، در دیودهای شاتکی بزرگ، جریان-ولتاژ شکل نمایی دارد. با کوچکتر شدن دیود، جریان معکوس افزایش یافته تا حدی که در اندازههای بسیار کوچک (1 نانومتر)، جریان معکوس از جریان مستقیم بیشتر میشود.

3- سلولهای خورشیدی (دیودهای نوری)
زمانی که انرژی نور برخوردی کمتر از انرژی نوار ممنوعه نیمههادی باشد، توسط آن جذب نشده و نور عبور میکند. نتیجه این کار، شفاف بودن نیمههادی نسبت به نور تابیده شده است. اما اگر انرژی نور برخوردی برابر و بزرگتر از انرژی باند ممنوعه نیمههادی باشد، الکترونهای نوار ظرفیت تهییج شده و جفت الکترون-حفره بهوجود میآید. این الکترونها در لایه تهی بهسمت نیمههادی n مهاجرت میکنند و حفرهها نیز بهسمت ناحیه p میروند. نیروی محرکه مهاجرت الکترونها و حفرهها در فصل مشترک، وجود میدان الکتریکی موجود در لایه تهی است. این موضوع در مقاله قبلی با عنوان «مبانی و فیزیک اتصالات نانوالکترونیکی 2» بهتفصیل مورد بحث و بررسی قرار گرفته است. حاملهای بار تولید شده، توسط الکترودهای خارجی جمع میشوند و در مدار خارجی مورد استفاده قرار میگیرند.
برای افزایش سطح موثر سلول خورشیدی، نیمههادی نوع p معمولاً بسیار نازک ساخته میشود (معمولاً 1 میکرون). نور خورشید با عبور از نیمههادی p به مرز اتصال (یا اطراف آن) میرسد (شکل 5-الف). الکترونها معمولاً توسط الکترودهای فلزی نازک از جنس آلومینیوم که به صورت ردیفهای متناوب مانند شکل 5-ب در سطح نیمههادی قرار گرفته اند، جمع میشوند.
آن دسته از اتصالات منفرد p-n که از یک نیمههادی سیلیکونی نوع n و یک نیمههادی سیلیکونی نوعp تشکیل شده است، دارای ولتاژ مدارباز (open circuit voltage) حدود 0/6 ولت و ولتاژ بار (Voltage load) حدود 0/45 ولت است. لازم به ذکر است که ولتاژ مدارباز در حالتی است که مدار خارجی به اتصال اعمال نشده و ولتاژ بار برای حالتی است که مدار خارجیِ دارای مقاومت، اعمال شود. استفاده از سلولهای خورشیدی چندلایه (اتصالات متوالی p-n) مانند شکل 5-پ میتواند مقادیر ولتاژ تولیدی را افزایش دهد. نیمههادیها فقط آن بخش از نور خورشید را جذب میکنند که انرژی آن، برابر و یا بیشتر از انرژی نوار ممنوعه آنها باشد. حال با اتصال چندین نیمههادی با نوارهای ممنوعه مختلف، انرژی خورشید در طیف وسیعتری جذب میشود و ولتاژ تولیدی افزایش مییابد. در این حالت، ولتاژ تولیدی مجموع ولتاژ هر تک اتصال خواهد بود.
در سلولهای خورشیدی چندلایه، هر «سلول خورشیدی منفرد» (یعنی یک اتصال p-n) توسط یک اتصال تونلی با نوار ممنوعه بزرگ، به سلول خورشیدی منفرد کناری متصل میشود. سلول خورشیدی بالایی (یعنی اولین سلول خورشیدی مقابل نور)، بزرگترین نوار ممنوعه را دارد. لذا اولین سلول میتواند آن بخش از نور خورشید را که انرژی زیادی دارد جذب کند. فوتونهایی که انرژی کمتری داشته و جذب سلول خورشیدی بالایی نمیشوند، از آن عبور میکنند و به اتصال پایینتر (سلول خورشیدی منفرد دومی با نوار ممنوعه کوتاهتر) میرسند. این اتصال، از یک نیمههادی با نوار ممنوعه باریکتر نسبت به نوار ممنوعه نیمههادیهای اتصال بالایی تشکیل میشود. از اینرو، این سلول منفرد، قابلیت جذب طیف نور با انرژی کمتر را دارد. در سلول خورشیدی چندلایه، نیمههادیهای هر اتصال، از بالا به پایین، دارای نوارهای ممنوعه کوچکتری نسبت به اتصال بالاتر هستند. در نهایت، آن بخش از نور خورشید که انرژی آن از کوچکترین نوار ممنوعه سیستم (آخرین نیمههادی) کمتر است، از سیستم خارج شده و جذب نمیشود.
جفت الکترون-حفرههایی که در فاصله دور از لایه تهی در اتصال n-p تشکیل میشوند، قبل از رسیدن به لایه تهی و جدایش توسط میدان الکتریکی آن، دوباره با متضاد خود ترکیب میشوند و از بین میروند. از اینرو، این دسته از جفت الکترون-حفرهها نمیتوانند نقشی در تولید جریان الکتریسیته داشته باشند. اما الکترونها یا حفراتی که در لایه تهی و یا در فاصله کمتر از طول نفوذی حاملهای بار (Carrier diffusion length) در اطراف لایه تهی تشکیل میشوند میتوانند به لایه تهی نفوذ کرده و در جریان الکتریسیته نقش داشته باشند. طول نفوذی مقداری است که یک الکترون (حفره) میتواند در نیمههادی نوع p (n) نفوذ کند بدون اینکه با یک حفره (الکترون) از زمینه ترکیب شود. طول نفوذی حدود چند میکرومتر است.
امروزه در کنار انواع گسترده سلولهای خورشیدی، طیف وسیعی از سلولهای خورشیدی مبتنی بر مواد نانوساختار مانند فیلمهای نازک نانوساختار CdS، CIS، CdTe و Cu2S، سلولهای خورشیدی رنگدانهای مبتنی بر TiO2، و سلولهای خورشیدی مبتنی بر مولکولهای آلی توسعه یافتهاند. هدف اصلی از بهکارگیری نانوساختارها در تولید سلولهای خورشیدی، افزایش کارایی و بازده تولید انرژی است.
در کنار اتصال p-n که مبنای اصلی اکثر سلولهای خورشیدی است، از اتصال فلز-نیمههادی (نوع اتصال اهمی) برای انتقال الکترونها به مدار خارجی استفاده میشود. دلیل اهمی بودن نوع اتصال، انتقال راحت الکترونها بدون حضور هیچ مانع پتانسیلی است. یکی از کاربردهای نانومواد در سلولهای خورشیدی، استفاده از نقاط کوانتومی (quantum dots) در اتصالات بین فلز و نیمههادی است. به این نوع از اتصالات، اتصالات انتخابی انرژی (selective energy contacts) میگویند. این اتصالات در سلولهای خورشیدی مبتنی بر حاملهای داغ (hot carrier solar cells) کاربرد دارد. سلولهای مبتنی بر حاملهای داغ، به دلیل انرژی بیشتر حاملها، دارای بازده بیشتری نسبت به سلولهای معمولی هستند. برای مطالعه بیشتر در مورد این دسته از سلولهای خورشیدی به مقاله «Energy selective contacts for hot carrier solar cells» مراجعه کنید.
با برخورد نور خورشید یا هر پرتوی نوری دیگری به نیمههادی، اگر انرژی نور برابر با انرژی باند ممنوعه نیمههادی باشد، باعث تهییج آن و انتقال الکترونها از لایه ظرفیت به نوار هدایت میشود. حال اگر انرژی نور بیشتر از انرژی باند ممنوعه نیمههادی باشد، الکترون تهییجشده، انرژی بیشتری در نوار هدایت میگیرد و از لبه پایینی نوار ظرفیت به ترازهای بالاتر صعود میکند. بهطور مشابه، حفره بهجای مانده در نوار ظرفیت نیز در ترازهای پایینتر نسبت به لبه بالایی نوار ظرفیت قرار میگیرد (شکل 6). به این الکترونها (یا حفرهها) که نسبت به الکترونهای عادی، انرژی بیشتری دارند، «حاملهای داغ» (Hot carriers) گفته میشود. این حاملها به سرعت با ماده زمینه و با یکدیگر برخورد میکنند و دمای آنها بهسرعت با زمینه یکسان میشود. در این حالت، گفته میشود که حاملهای داغ سریعاً به تعادل میرسند. منظور از تعادل دمایی، رسیدن به انرژی تعادلی است (شکل 6-الف).

حاملهای بار با گذشت زمان بسیار کوتاه به تعادل میرسند. با گذشت زمان بیشتر، حاملهای بار (جفت الکترون-حفرهها) با یکدیگر ترکیب شده و از بین میروند. به همین دلیل، در سلولهای خورشیدی معمولی تلاش میشود که حاملها بعد از رسیدن به تعادل دمایی و قبل از ترکیب شدن با یکدیگر، از سیستم خارج شوند و در مدار الکتریکی خارجی قرار گیرند. اما سلولهای خورشیدی حامل داغ، در زمانهای کوتاهتر عمل کرده و حاملها را قبل از رسیدن به تعادل دمایی، از نیمههادی خارج میکنند. بهطور معمول، الکترونها با طی فاصلهای در حدود 10 نانومتر، به تعادل دمایی میرسند. لذا اندازه سلولها در سلولهای خورشیدی مبتنی بر حاملهای داغ باید در حدی باشد که حاملها فاصله کمتری را در نیمههادی طی کنند.
نکته مهم دیگر، نحوه اتصال سلول به مدار است. از آنجایی که حاملها در محل اتصال با زمینه، به تعادل دمایی میرسند، لذا باید از فعل و انفعالات شدید آنها با حاملهای بار جلوگیری شود. میتوان با استفاده از اتصالاتی که تنها اجازه عبور یک سری حاملهای مشخص با انرژی معین را میدهند، از واکنش بین حاملهای داغ (دارای انرژی معین) و دیگر حاملها جلوگیری کرد. امروزه این عمل با استفاده از اتصالات مبتنی بر نقاط کوانتومی (شکل 7) امکانپذیر شده است. در واقع، در نقاط کوانتومی، انرژی نوار ممنوعه به اندازه نقاط بستگی دارد. لذا با استفاده از نقاط کوانتومی با اندازههای معین میتوان اتصالات را بهگونهای مدیریت کرد که فقط یک سری حاملهای بار با انرژی کاملاً دلخواه امکان عبور داشته باشند.

4- دیودهای ساطعکننده نور
LEDهای مبتنی بر اتصال p-n، بسیار شبیه سلولهای خورشیدی هستند؛ با این تفاوت که با اعمال جریان مستقیم (بایاس مستقیم) خارجی، الکترونها با حرکت از ناحیه n و رسیدن به ناحیه p، از باند هدایت به ظرفیت منتقل شده و با حفرههای موجود در ناحیه p ترکیب میشوند (شکل 8). انرژی نور تولیدی در حالت ایدهآل برابر اختلاف تراز نوار هدایت نیمههادی نوع n و نوار ظرفیت نیمههادی نوع p است. در عمل، به دلیل اتلاف انرژی، مقداری از انرژی به صورت گرما ساطع میشود و انرژی نور تولیدی معمولاً کمتر است.

در کنار اتصال p-n، اتصال مانع شاتکی (نوعی از اتصال فلز-نیمههادی) نیز میتواند در شرایط خاصی نور از خود ساطع کند. زمانیکه یک اتصال شاتکی با نیمههادی نوع n تحت بایاس مستقیم و با شدت بالا قرار گیرد (شکل 9-پ)، الکترونها و حفرهها در مرز اتصال ترکیب شده و از خود فوتون ساطع میکنند. مبانی این اتصالات در مقاله قبلی با عنوان «مبانی و فیزیک اتصالات نانوالکترونیکی 1» بهتفصیل مورد بحث و بررسی قرار گرفته است.

با سنتز آرایهای از نانودیودهای ساطعکننده نور بهصورت ردیفی در کنار یکدیگر میتوان یک دیود میکروسکوپی ساخت که نسبت به نوع معمولی، کارایی و بازده بسیار بالاتری داشته باشد.
نتیجه گیری
امروزه بسیاری از قطعات الکترونیکی در صنعت میکروالکترونیک و نانوالکترونیک، از اتصالات فلز-نیمههادی و نیمههادی-نیمههادی ساخته میشوند. این اتصالات با ساختارهای نواری خاص، تأثیر بسزایی بر روی انتقال جریان الکتریکی و خواص قطعات تولید شده دارند. از کاربردهای گسترده این اتصالات میتوان به دیودهای یکسوکننده، سلولهای خورشیدی و دیودهای ساطعکننده نور اشاره کرد. دیودهای یکسوکننده که قابلیت عبور جریان الکتریکی در یک جهت خاص را دارند، میتوانند از اتصالات p-n یا اتصالات فلز-نیمههادی (از نوع مانع شاتکی) ساخته شوند. سلولهای خورشیدی نیز از اتصالات نیمههادی-نیمههادی ساخته میشوند. همچنین سلولهای خورشیدی توسط اتصالات اهمی به مدار خارجی متصل میشوند تا الکترونها بدون هیچ مزاحمتی به مدار خارجی منتقل شوند. نوعی از سلولهای خورشیدی به نام «سلولهای خورشیدی مبتنی بر حاملهای داغ» نیز وجود دارند که با اتصالات مبتنی بر نقاط کوانتومی (اتصالات انتخابی انرژی) به مدار خارجی متصل میشوند تا حاملهای داغ که انرژی بالایی دارند بدون مزاحمت به مدار خارجی منتقل شوند. دیودهای ساطعکننده نور نیز مانند سلولهای خورشیدی، از اتصالات p-n ساخته میشوند. در این اتصالات، با ایجاد ولتاژ مستقیم، حاملهای بار با یکدیگر ترکیب میشوند و نور تولید میکنند. همچنین، این نوع واکنش میتواند در اتصالات فلز-نیمههادی از نوع مانع شاتکی که به بایاس مستقیم و با شدت بالا وصل است، اتفاق بیافتد.