بیونیک- معرفی و مبانی 1

امروزه بشر برای حل بسیاری از مسائل خود در زمینههای مختلف پزشکی، مهندسی و علوم پایه به طبیعت رجوعکرده است. ارتباط بین علوم مختلف و طبیعت، در زیرمجموعه علمی موسوم به «بیونیک» مورد مطالعه قرار میگیرد. این علم با الهام و یا تقلید از قوانین و ساختارهای مختلف طبیعت و یا استفاده مستقیم از مواد موجود در آن، به طراحی و ساخت تجهیزات مختلف و حل مشکلات آنها میپردازد. از منظر واژهشناسی، علم بیونیک به معنای «زیستار شناختی» است؛ یعنی علمی است که میخواهد با شناخت طبیعت و پرده برداشتن از راز و رمزهای آن، به پیشرفت علوم دیگر کمک کند. «بیومیمتیک» واژه دیگری است که در این حوزه علمی مورد استفاده قرار میگیرد و به نوعی زیرمجموعهای از علم گسترده بیونیک محسوب میشود. در واقع، بیومیمتیک به آن بخش از علم بیونیک گفته میشود که تقلید صرف (و نه الهام) از طبیعت مد نظر باشد. در این مقاله، با ارائه مثالهای جذاب، به معرفی این حوزه نوپای علمی و انواع آن پرداخته میشود تا زمینه برای ورود به بحث کاربردهای نانوالکترونیک بیونیکی و بیومیمتیکی فراهم شود.
این مقاله شامل سرفصلهای زیر است:
1- مقدمه
2- تعریف
3- انواع تقسیمبندی
1-3- تقسیمبندی بر اساس سازوکار
2-3- تقسیمبندی بر مبنای کاربرد
1-2-3- بیونیک معماری
2-2-3- بیونیک در حوزه کامپیوتری
3-2-3- بیونیک پزشکی و نانوپزشکی
نتیجهگیری
1- مقدمه
بیونیک یکی از شاخههای علمی است که با توجه به علاقه شدید دانشمندان و مهندسان به مطالعه طبیعت و ساختارهای آن، مورد توجه قرار گرفته است. این علم با الهام از طبیعت و قوانین آن و یا با تقلید مستقیم از طبیعت، به ساخت و افزایش بهرهوری در علوم مختلف مهندسی مانند الکترونیک و نانوالکترونیک، کامپیوتر، مکانیک، معماری و علوم مدیریتی و فناوری زیستی کمک میکند. در واقع، علم بیونیک به مجموعهای از علوم گفته میشود که در آنها، موجودات زنده و قوانین طبیعت، با هدف ساخت و توسعه انواع فناوریها در علوم مختلف امروزی، مورد مطالعه قرار میگیرند. بیونیک را میتوان هنر استفاده از دانش بهدست آمده از طبیعت در حل مسائل و مشکلات فنی در علوم مختلف دانست.
در علم بیونیک ادواتی ساخته میشوند که براساس مواد و یا سازوکار سیستمهای موجود در طبیعت کار میکنند. این در حالی است که دانشمندان به دنبال ابداع و توسعه فناوری، روشها و سازوکارهای مختلف هستند. از این رو، بیونیک به دنبال ایجاد پیوند و پل ارتباطی بین دانش نشات گرفته از طبیعت و فناوریهای مختلف است. این پیوند تنها کپیبرداری و تقلید صرف نیست، بلکه الهام از سازوکارها و روشها را نیز در برمیگیرد.
الهام از سیستمهای زنده برای بررسی و ساخت ماشینها، از اولین کاربردهای علم بیونیک بوده است. اولین نمونه از این خلاقیت را میتوان ماشین پرندهای دانست که توسط نقاش معروف لئوناردو داوینچی و با الهام از ساختار بدنی خفاش ساخته شده بود. او استدلال کرده بود که پوستی پرده مانند که بالهای خفاش را پوشانده است و هوا را از خود عبور نمیدهد، قابلیت پرواز را به خفاش میدهد.
میتوان علم بیونیک را براساس سازوکار و یا براساس کاربرد آن تقسیمبندی کرد. در ادامه به معرفی انواع دستهبندیهای ارائه شده در این زمینه پرداخته خواهد شد.
2- تعریف
از منظر واژهشناسی، بیونیک به معنای «زیستارشناختی» یا شناخت سازهها و ساختارهای موجود در طبیعت و بکارگیری آنها در علوم مختلف است. این کلمه از دو بخش بیو (bio) به معنای زندگی و پسوند ایک (ic) به معنای شباهت تشکیل شده است. «بیومیمتیک» (Biomimetics) واژه دیگری است که در حوزه بیونیک به طور عمومی مورد استفاده قرار میگیرد و برخی آن را با واژه بیونیک هممعنی میدانند. این کلمه از دو بخش بیو و میمتیک (برگرفته از واژه تقلید (imitation)) تشکیل شده و معنای آن، تقلید از زندگی (طبیعت) است. در واقع، بیومیمتیک شاخهای از بیونیک است که فقط به تقلید از اجزای زنده و غیرزنده طبیعت میپردازد. تاکنون تعاریف گوناگونی برای علم بیونیک بیان شده است. جدول 1 فهرستی از مهمترین این تعاریف را ارائه میدهد.
جدول 1- تعاریف ارائه شده برای علم بیونیک در بستر تاریخ
نام محقق | تعریف | سال |
الپیکرایزمر (L.P.Kraismer) |
بیونیک علمی است که در آن، به روشها و سازوکارهای زیستی با هدف استفاده در بهبود و توسعه سیستمها پرداخته میشود. به عبارت دیگر، تمرکز اصلی بیونیک، بر ویژگیهای سیستمهای آلی است. | 1967 |
جیایاستیل (J.E.Steele) |
بیونیک عبارت است از کشف و ساخت سیستمهایی که عملکرد آنها در طبیعت شبیهسازی شدهاند و یا خواص آنها مشابه سیستمهای موجود در طبیعت است. | 1972 |
اچهینرت (H.Heynert) |
بونیک مجموعهای از علوم زیستی است که در آنها، طبیعت مورد مطالعه و بررسی قرار میگیرد و نتایج آن، برای پاسخ به سوالات فناورانه بهکار گرفته میشود. | 1976 |
ایآیبرق/اندی (A.I.Berg/n.d.) |
بیونیک وظیفه بررسی ابزارهای زیستی با هدف ساخت سیستمهای جدید و یا بهبود و مدرنیزه کردن سیستمهای فعلی را دارد. | 1988 |
ویدیآی/تیزد (VDI-TZ) |
بیونیک علمی هدفمند است که در آن، از روشها، سازوکارها و ساختارهای سیستمهای زیستی استفاده میشود. | 1993 |
تیروسانوسیترپی (T.Rossann and C.Tropea) |
بیونیک عبارت است از الهام از طبیعت برای توسعه فناوری. | 2005 |
«بیوانفورماتیک» (Bioinformatics) علم دیگری است که در کنار بیونیک، به عنوان یکی از شاخههای علم نانوالکترونیک زیستی مورد مطالعه قرار میگیرد. این علم با توجه به دادههای زیستشناسی، الگوریتمهای بسیار گرانبهایی برای توسعه سیستمهای مهندسی و پزشکی ارائه میکند. این علم از بخشهای دیگری مانند توسعه نرمافزارها برای ارتباط بین دادههای مختلف زیستی و مدیریت آنها تشکیل شده است. آن بخش از بیوانفورماتیک که به طور مستقیم به طبیعت مربوط است و الگوریتمهای برگرفته از آن را تولید و توسعه میدهد، شاخهای از علم بیونیک محسوب میشود.
3- انواع تقسیمبندی
1-3- تقسیمبندی بر اساس سازوکار
میتوان علم بیونیک را براساس نحوه عملکرد و ارتباط بین «محصول تولید شده و طبیعت مورد مطالعه»، به چندین حوزه زیر تقسیمبندی نمود:
بیونیک فرآیندی: این شاخه از علم بیونیک، به ساخت و طراحی فناوریهای مختلف با الهام از طبیعت، فرآیندها و قوانین آن میپردازد. از زیرشاخههای این حوزه میتوان به بیونیک معماری، حسگرهای بیونیکی و انرژی بیونیکی اشاره کرد.
بیونیک سازهای: این شاخه از علم بیونیک، به توسعه فناوریهای مختلف و ساخت قطعاتی مانند انواع رباتها، ایمپلنتها و تجهیزات نانوالکترونیکی براساس مواد موجود در طبیعت میپردازد.
بیونیک اطلاعاتی: در این شاخه از بیونیک، الگوریتمها و دادههای طبیعی مورد مطالعه قرار میگیرند تا در طراحی و ساخت تجهیزات مختلف الکتریکی و کامپیوتری مورد استفاده قرار گیرند. الگوریتم کرم شبتاب، الگوریتم زنبور عسل، الگوریتم مورچهای و الگوریتم ژنتیک از جمله الگوریتمهایی هستند که در این حوزه توسعه یافتهاند.
شکل 1 برخی از زمینههای فعال حوزه بیونیک و زیرشاخههای آن را معرفی میکند.
2-3- تقسیمبندی بر مبنای کاربرد
علم بیونیک در حوزههای مختلفی کاربرد دارد که در ادامه به معرفی تعدادی از آنها پرداخته میشود.
1-2-3- بیونیک معماری
امروزه معماری یکی از حوزههایی است که از بیونیک برای پیشبرد اهداف خود استفاده میکند. با توجه به جمعیت امروز بشر، کمبود منابع طبیعی، افزایش سطح توقع افراد و بهوجود آمدن فناوریهای جدید، مهندسین علم معماری به دنبال استفاده از قوانین طبیعت برای بهرهوری بیشتر ساختمانهای امروزی هستند. معماری بیونیکی مسیر خوشآتیهای را برای حل مشکلات معماری با الهام از موجودات زنده و معماری سازههای طبیعت ارائه میدهد تا ساختمانهای امروزی استفاده بهتر و پربازدهتری از منابع طبیعی مانند زمین و نور خورشید داشته باشند. به عنوان مثال میتوان به استفاده از نور خورشید برای فراهم کردن انرژی الکتریکی و حرارتی مورد نیاز ساختمانها اشاره کرد. با الهام از حرکت گیاهانی مانند گل آفتابگردان که در طول روز حرکت خورشید را دنبال میکنند، میتوان پنلهای خورشیدی ساختمانها را بهگونهای طراحی کرد که خورشید را دنبال کرده و همیشه از نور مستقیم در طول روز استفاده کنند. همچنین با الهام از حرکت گلها، میتوان ساختمانهای متحرکی (چرخشی) ساخت که در آن، اتاقهای نشیمن و اتاقهای خواب با پنجرههای شیشهای بزرگ در یک سمت باشد. اتاقهای این ساختمانها میتوانند در طول تابستان پشت به خورشید و در زمستان رو به خورشید قرار گیرند. در واقع، چرخش ساختمان باعث افزایش دریافت انرژی در زمستان و کاهش دریافت گرما در تابستان میشود. به عنوان مثال میتوان به ساختمان گل آفتابپرست در شهر فریبورگ آلمان اشاره کرد .
از دیگر مثالهای معماری بیونیکی میتوان به تقلید از تپههای موریانه (شکل 2-ب و پ) برای ساخت ساختمانهایی با سیستم خنککننده غیرفعال (passive cooling) اشاره کرد. این تپههای بزرگ 3 تا 8 متری که توسط موریانهها برای زندگی ساخته میشوند، قابلیت نگهداری دما بر روی 29 درجه سانتیگراد را دارند. در حالی که دمای خارجی در طول شبانه روز بین 1 تا 40 درجه سانتیگراد تغییر میکند، دمای داخل تپه ثابت میماند. از این ساختار میتوان برای ساخت ساختمانها و مراکز خریدی که به طور خودکار دمای خود را در طول روز پایین نگه میدارند، استفاده کرد. دیوارهایی با ضخامتهای مختلف، ساخت هود در وسط ساختمان و دیوارهای رنگی خارجی برای جذب انرژی کمتر میتواند به بازدهی سیستم خنکسازی غیرفعال کمک کند.
2-2-3- بیونیک در حوزه کامپیوتری
امروزه الگوریتمهای مختلفی مانند الگوریتم مورچه و زنبور عسل، در نرمافزارهای کامپیوتری بهکار میروند. این الگوریتمها برای حل بسیاری از مسائلی که در حالت عادی چندین هزار ساعت زمان نیاز دارند، استفاده میشود. یکی از سادهترین الگوریتمهای برگرفته از دادههای طبیعت، الگوریتم مورچهای است که از حرکت مورچهها بین کلونی خود و محل استقرار غذا الهام گرفته شده است.
در طبیعت، اغلب مورچهها در ابتدا به صورت اتفاقی به دنبال غذا میگردند و هنگامی که آن را یافتند، به کلونی خود بازمیگردند و در راه برگشت، یک ماده شیمیایی خاص که سایر مورچهها میتوانند آن را تشخیص دهند برجای میگذارند. اگر مورچههای دیگر این مسیر را پیدا کنند، به احتمال زیاد آن را دنبال میکنند و دیگر به صورت اتفاقی دنبال غذا نمیگردند. حال مورچههای دیگر با دنبال کردن مسیر اولیه باعث ترشح مواد بیشتر و در نتیجه، قویتر شدن موادشیمیایی به جایمانده بر مسیر میشوند. اما با گذشت زمان، این مواد شیمیایی تبخیر شده و از بین میروند و مسیر مربوطه قدرت پیگیری خود را از دست میدهد. زمانی که مسیر رفت و برگشت مورچه طولانی باشد، احتمال این تبخیر بیشتر است. بنابراین در مسیرهای کوچک، احتمال تبخیر کمتر است و با گذشت زمان، حرکت مورچههای بیشتر باعث افزایش چگالی ماده شیمیایی در آن مسیر میشود. تبخیر ماده شیمیایی بسیار حائز اهمیت است. اگر همچین اتفاقی نمیافتاد، مسیر اتفاقی پیدا شده توسط مورچه اول توسط تمام مورچههای بعدی طی میشد و هیچگاه بهترین مسیر پیدا و استفاده نمیشد. تأثیر تبخیر در دنیای طبیعی بر روی مورچهها هنوز مشخص نیست، اما در نرمافزارهای کامپیوتری امری بسیار مهم برای پیداکردن بهترین جواب است.
نتیجه این نوع حرکت این است که هرگاه مورچهای مسیر بهتر (کوتاهتر) را به سمت غذا پیدا کند، احتمال پیگیری آن مسیر توسط مورچههای دیگر بیشتر است و دیگر مورچهها بازخورد مثبت به آن مسیر میدهند. این اتفاقات تکرار میشود تا زمانیکه منجر به انتخاب یک مسیر بهینه (کوتاهترین مسیر) شود. پس از دستیابی به این مسیر، تمام مورچهها آن را انتخاب میکنند. ایده الگوریتم مورچهای این است که رایانه، با یک سری مورچه شبیهسازی شده، این پدیده را تقلید و با حرکت بر روی یک گراف، مسئله مورد نظر را حل میکند.
امروزه از این گونه الگوریتمها در حل مسائل مختلفی از جمله مسائل سیستمهای حمل و نقل درونشهری و برونشهری استفاده میشود. اولین الگوریتم، به حل مشکل مرد مسافر (travelling salesman problem) اختصاص داده شد. هدف این مسئله، انتخاب کوتاهترین مسیر بین یک سری شهر از پیش تعیینشده است. الگوریتم اصلی اختصاص یافته به این مسئله بسیار ساده است و بر مبنای تعدادی مورچه که هر کدام مسیرهای ممکن بین شهرها را با تبعیت از یک سری قوانین مشخص طی میکنند کار میکند. شکل 3 نحوه انتخاب شدن کوتاهترین مسیر را با استفاده از الگوریتم مورچهای نشان میدهد.
شکل 3- (الف) حرکت مورچهها بین محل غذا و کلونی خود که الهامی برای حل مسائل واقعی است. (ب) شمایی از نحوه حل مسئله مرد مسافر توسط الگوریتم مورچهای: (1) یکی از مورچهها مسیری را انتخاب میکند و بر روی آن، ماده شیمیایی خود را ترشح میکند؛ (2) تمام مورچهها مسیرهایی را طی میکنند که باعث قرار گرفتن ماده شیمیایی بر روی مسیرها بر اساس کیفیت مسیر می شود؛ (3) هر بخش از مسیر که کوتاهترین است و بیشترین مورچه از آن عبور کرده است ماده بیشتری بر روی آن قرار دارد؛ و (4) تبخیر باعث پاک شدن مسیرهای (راهحل) نامناسب میشود [3].
3-2-3- بیونیک پزشکی و نانوپزشکی
امروزه تجهیزات و دستگاههای بسیاری مانند ایمپلنتهای مصنوعی تولید شدهاند که یا از بدن موجودات زنده الهام گرفته شده یا به طور مستقیم از مواد طبیعی ساختهشدهاند. با پیشرفتهای قابل توجهی که در زمینه تلفیق مواد مختلف طبیعی و سنتز شده بهدست آمده است، امروزه بشر توانایی ساخت تجهیزاتی را دارد که قادر به تقلید از اندامهای مختلف زیستی هستند. نکتهای که در مورد این تجهیزات حائز اهمیت است این است که باید با بدن انسان و هر موجود زنده دیگر، سازگاری بالایی داشته باشد تا از هرگونه عوارض جانبی مانند بیماری یا پسزده شدن توسط بدن جلوگیری شود. دستگاهها و تجهیزات نانوبیوالکترونیکی با سه چالش عمده روبروهستند که باید مورد توجه قرار گیرند:
- خواص مکانیکی نانومواد الکترونی باکیفیت معمولاً متفاوت از خواص مکانیکی مواد زیستی است. به طور مثال، مدول یانگ مواد الکترونیکی غیرطبیعی (سنتزی) معمولاً بین 1 تا 100 گیگاپاسکال است، در حالی که مدول یانگ پوست بین 1/0 تا 1 مگا پاسکال است. همچنین نانومواد الکترونیکی غیرطبیعی، کرنش شکستی حدوداً 30 برابر کمتر از پوست انسان دارند. این تفاوتهای مشهود در خواص مکانیکی نه تنها مانعی بر سر راه سازگاری تجهیزات پزشکی زیستی با بدن موجودات زنده است، بلکه ممکن است باعث ناراحتی، تحریک کردن، پسزدن و جراحات و بیماری نیز شوند.
- شرایط ساخت تجهیزات نانوالکترونیکی باکیفیت معمولاً با شرایط ساخت و سنتز مواد زیستی ناسازگار است. در حالی که تجهیزات میکرو و نانوالکترونیکی، با روشهای «بالا به پایین» و تحت شرایط محیطی خشن مانند دمای بالا و اسیدهای قوی ساخته میشوند، مواد زیستی مانند اندامها و پوست اغلب با روشهای «پایین به بالا» تولید میشوند.
- ویفرهای الکترونیکی معمولاً ساختارهای صفحهای و دوبعدی دارند، درحالی که مواد زیستی دارای ساختارهای پیچیده سهبعدی هستند. این ناسازگاریها موانع بزرگی بر سر راه ساخت و استفاده از تجهیزات زیستپزشکی به وجود میآورند که تا به امروز برای تعداد محدودی از تجهیزات رفع شدهاند. در شکل 4 تعدادی از این تجهیزات که با الهام از نوع طبیعی خود ساخته شدهاند و در بدن انسان استفاده میشوند آورده شده است.
از سایر مثالها در این زمینه میتوان به نانورباتهای پزشکی اشاره کرد. در بدن انسان و سایر موجودات زنده، موتورهای مولکولی زیادی هستند که وظیفه انتقال و جابجایی مواد مورد نیاز سلولها را دارند. این موتورها برای انجام حرکات مکانیکی (خروجی) در اثر یک تحریک خارجی مناسب (ورودی) طراحی شدهاند. این نوع موتورها از لحاظ عملکرد، بسیار شبیه موتورهای معمولی (مقیاس بزرگ) هستند. ورودی موتورهای مولکولی نیز مانند موتورهای معمولی میتواند انرژی شیمیایی، نور و یا موارد دیگر که باعث تحریک آنها میشوند، باشد. در بین این موتورها، موتور مولکولی کینسین، توانایی حرکت بر روی یک مسیر مشخص را دارد (شکل 5-الف). با الهام از این موتورها میتوان نانورباتهایی ساخت که وظیفه حمل دارو را برعهده دارند (شکل 5- ب و پ). لازم به ذکر است که موتورهای ملکولی طبیعی هیچگونه محصول بیمصرف (مواد زائد) ندارند و همین عامل موجب افزایش کارایی آنها میشود. از طرف دیگر، برخلاف موتورهای گرمایی، موتورهای مولکولی طبیعی، در طول عملکرد خود، گرمایی آزاد نمیکنند و واکنشهای انجام شده، از نوع گرماگیر هستند. همچنین از دیگر کاربردهای بیونیک در زیستپزشکی و نانوالکترونیک میتوان به نانومدارهای ساخته شده از ترانزیستورهای پایهگرافن و نانولوله کربنی اشاره کرد. این تجهیزات که میتوانند در سیستم اعصاب انسان استفاده شوند به تقلید از اعصاب طبیعی انسان ساخته میشوند.
نتیجهگیری
علم بیونیک پلی بین طبیعت و سایر علوم بشری مانند علوم پایه، پزشکی و مهندسی است. این علم با تقلید و یا الهام از قوانین و ساختارهای مختلف طبیعت، به طراحی، ساخت و بهبود سیستمها و تجهیزات علوم مختلف کمک میکند. کلمه بیومیمتیک که گاهی به جای بیونیک استفاده میشود، شاخهای از این علم است که به تقلید از طبیعت میپردازد. علم بیونیک را میتوان به سه شاخه کلی (1) بیونیک فرآیندی (که اساس آن، الهام از قوانین و فرایندهای طبیعت است)، (2) بیونیک سازهای (که مبنای آن، تقلید از سازهها و ساختارهای طبیعت است)، و (3) بیونیک اطلاعاتی (که به طراحی و توسعه الگوریتمهای الهام گرفته از دادهها و الگوریتمهای طبیعی میپردازد) تقسیمبندی کرد. همچنین این علم را میتوان براساس کاربردهای آن تقسیمبندی کرد که در زمینههای مختلفی از جمله، پزشکی، کامپیوتر، معماری و نانوالکترونیک کاربرد دارد.
منابـــع و مراجــــع
۱ – Yuan, Y., et al., Bionic building energy efficiencybionic green architecture: A review. RenewableSustainable Energy Reviews, 2017. 74: p. 771-787.
۲ – Benyus, J.M., Biomimicry: Innovation inspired by nature. 2002, Perennial New York.
۳ – Bianchi, L., L.M. Gambardella,M. Dorigo. An ant colony optimization approach to the probabilistic traveling salesman problem. in PPSN. 2002. Springer.
۴ – Kong, Y.L., et al., 3D printed bionic nanodevices. Nano today, 2016. 11(3): p. 330-350.
۵ – Agarwal, A.H. Hess, Biomolecular motors at the intersection of nanotechnologypolymer science. Progress in Polymer Science, 2010. 35(1): p. 252-277.
۶ – Bar-Cohen, Y., Biomimetics: biologically inspired technologies. 2005: CRC Press.
۷ – Hsu, C.-C.A.C. Parker. A biomimetic nanoelectronic neuron with enhanced spike timing. in CircuitsSystems (ISCAS), 2014 IEEE International Symposium on. 2014. IEEE.
۸ – Gruber, P., et al., BiomimeticsMaterials, StructuresProcesses: Examples, IdeasCase Studies. 2011: Springer Berlin/New York.
۹ – عبدالرضا سیم چی، حمیدرضا سیم چی، ابوالفضل آذرنیا، امیر قاسمی، آزاده رنجبر، پرهام سهندی، فریبرز زاهدی، آریا اصلانی، نانوبیوالکترونیک: مبانی و کاربردها، انتشارات دانشگاه صنعتی شریف، سال 95